Georgia

For cirka et år siden satt jeg i BC Place stadium for å følge Vancouver OLs åpningsseremoni. Den påkostede festen bød på verdenskjente artister, idrettslegender og kanadisk kultur på sitt beste. Men ett minne overgår alle andre.

Det var da Georgias landslag kom gående inn på stadion med senkede hoder. Dagen før hadde de mistet en venn og en landsmann; akeren Nodar Kumaritashvili døde under trening allerede før lekene var i gang.

Feststemte mennesker ble plutselig minnet på det forferdelige som hadde skjedd. Først virket det som det spredte seg en usikkerhet blant folkemengden. Det ble stille. Hvordan skulle man reagere på dette?

Så viste idretten seg fra sin beste side. 50.000 reiste seg for å hylle Nodar Kumaritashvili.

Det var både vakkert og trist på samme tid. Et øyeblikk jeg aldri glemmer.

VM i Oslo har heldigvis fått en bedre start. Så langt er det ingenting som har overskygget mesterskapet. Så får vi se om vi slipper ulykker, dopingskandaler eller andre problemer.

Åpningsseremonien i Oslo kommer ikke til å bli husket særlig lenge. Kanskje er det noen som husker at NRK ikke sendte åpningsseremonien direkte i sin helhet på riksdekkende fjernsyn.

En VM-åpning kan selvsagt ikke sammenlignes med det som skjer i et OL. Det er ingen tradisjon for storstilte VM-åpninger, og det er heller ikke satt av mye penger til dette, men at NRK ikke sendte åpningsseremonien i sin helhet, gir også en signaleffekt om hvor lite viktig dette er.

Men 50.000 fremmøtte i Oslo sentrum viser at interessen er der, selv om det er helt andre ting som kommer til å bli husket fra dette mesterskapet.

De øyeblikkene er det Petter Northug, Marit Bjørgen og skipublikummet i Kollen som skal skape.

Hva synes du om åpningsseremonien, og hvilke forventninger har du til VM? Hva synes du om at NRK ikke sende hele seremonien?

Geir Arne Kippernes, journalist VG Nett.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende