Av Bjørn Arne Johannessen, sportsjournalist VG

For 15 dager siden hoppet Johan Remen Evensen 246,5 meter i Vikersund. Skihopping beveger seg mot den nye drømmegrensen 300 meter. Men i VM og OL konkurreres det i normalbakke. Øvelsen Thomas Morgenstern vant i dag, er så liten at den egner seg for juniormesterskap – så vidt.

Tom Hilde

Tom Hilde og co. hopper nesten kun mesterskap i normalbakken. Foto: Scanpix

Stille lengde var mesterskapsøvelse i friidrett en gang i tiden. I hopp fortsetter de med det som ser ut som ”stille lengde”. Så vidt over 80 kilometer på hoppet. Og lengder rundt 100 meter. Ikke er det spektakulært. Ikke er det spennende. Spør du en VM-hopper, så får du trolig til svar at “bare medaljene teller”.

I verdenscupen hopper spesialistene bare i nødstilfelle i en normalbakke. Det er altså helt unormalt med konkurransehopp på 99 meter – og kortere. Det skjer. Men da snakker vi om kulhopping – og rett ut – i kvalifiseringen der bakkestørrelsen er 140 meter.

Hoppkomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS) har for lengst forstått at ”den lille” er gått ut på dato. De vil bare ha storbakker i verdenscupen, og det er monsterbakkene Vikersund og Planica som trekker til seg de virkelige store publikumsmassene. Det er ikke uten grunn.

Publikum betaler for å la seg begeistre. I Midtstubakken er det ikke mange måpende. Det har ikke noe å gjøre med bakkens aritektoniske utforming. Den står til en soleklar 6-er. Men en svevfase på tre sekunder er rett og slett for puslete.

Men makteliten i FIS tviholder på normalbakkeøvelsen. Argumentene er mange. Et par av dem helt uforståelige. Blant annet at jentene må ha en arena som matcher deres sportslige nivå. Selvsagt er det bare tøv. Anette Sagen & co skulle gjort opp kampen om VM-medaljene i selve Holmenkollen. De er mer enn gode nok til det. Legges forholdene til rette hopper de like langt som guttene. Og minst like pent.

Til Sotsji-OL i 2014 bygges det ny normalbakke. Selvsagt. I Val di Fiemme (VM 2013) og Falun (VM 2015) renoveres de fra fordums tid. I ettertid er det stort sett jenter- og gutter i rekruttalder som trener i dem. Vel og bra for etterveksten.

Men hvorfor heves ikke kravet? Til det beste for hopperne, og oss som ser på. Bakkestørrelse 130 meter. Og 160 meter. For eksempel.

Er ikke det på høy tid?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende