Av Ole Kristian Strøm, sportsjournalist i VG (twitter)

kalla

Som motorsportsreporter vet jeg at det ikke alltid er talentet og dyktigheten til utøveren som er avgjørende.

Motoren, dekkene og balansen i bilen er blant faktorene som er viktige.

Slik er det også i langrenn: uten gode ski er det nesten umulig å vinne. Og ski og smurning er definitivt en vitenskap. Norges langrennslandslag har en svær trailer stående i Holmenkollen, med all verdens hjelpemidler, i tillegg til noen særdeles erfarne og dyktige smørere.

Sverige derimot har mislyktes dag etter dag. I går kveld og  i natt jobbet Larry Poromaa og hans medhjelpere intenst for å finne feilen. – Vi har funnet feilen, fastslo Poromaa lettet til slutt.

I ettermiddag har vi sett at Pia Ingemarsdotter og Charlotte Kalla hadde perfekte ski da de gikk inn til lagsprint-gull.

IOC har av og til snakket om å lansere motorsport i OL. I så fall ville være med en bil som skulle være helt lik for alle. Slik at det bare er det sportslige talentet som teller.

Burde det vært slik i langrenn også? At alle fikk utdelt like ski ved start – og måtte gjøre det beste ut av det?

Det hadde trolig økt mulighetene for løperne fra de små nasjonene til å hevde seg. De som ikke har Norges økonomiske skimuskler å støtte seg på.

Samtidig ville det ikke ha blitt den samme rivaliseringen mellom nasjonene, som gjør at skismurningsvitenskapen utvikler seg for hver eneste vinter.

I formel 1 er det blitt stadig flere restriksjoner de siste årene, først og fremst for å senke kostnadene. Men samtidig kjemper teamene om å utvikle bilene best mulig, innenfor de reglene som finnes. Etter hvert får også vi som vanlige bilførere fordeler av det.

På samme måte får også vi søndagsturskiløpere fordeler av utviklingen av ski og smurning. Derfor tror jeg ikke på at like ski til alle er noen god ide. Men kanskje kunne FIS innføre restriksjoner som gjør at Norges voldsomme ressurser ikke gir så stor fordel for de norske løperne som i dag.

Kan det være en idé for å utvikle langrennssporten?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende