Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett (twitter).

northug-260Petter Northugs innspurt i dag slår alt jeg har sett i langrenn tidligere – i en stafett som ikke en gang Hollywood kunne skrevet bedre manus av.

Da han hysjet, spurtet og til slutt stoppet rett foran mållinjen for å irritere Markus Hellner og svenskene litt ekstra, da ga Northug beskjeden til hele verden om at han er den ubestridte langrennskongen.

Svensk TV kalte det usportslig og omtalte 25-åringen som en gris, og kan hende det ikke er helt fair i ordets rette forstand, men å lage show er noe idretten trenger – og eksponent nummer en heter Petter Northug. Her minner Søta bror meg mer om Sura bror. For dette handler vel mest  om show – og ikke om respekt – som man selvsagt skal ha for konkurrentene?

Stafett er i seg selv en rar øvelse: Et lagspill hvor alle de fysiske prestasjonene er individuelle, i motsetning til virkelige lagspill som fotball hvor samhandlingens betydning er selvskreven.

Dagens stafett, i en strålende atmosfære foran 100.000 i Holmenkollen, var et eksempel på det taktiske likevel var helt avgjørende for utviklingen. At de tre første etappene handler om å gi ankermannen et best mulig utgangspunkt er åpenbart, men det interessante i dag var hvordan slagplanen spesielt rundt tredjeetappen var lagt.

Først slapp Martin Johnsrud Sundby. Så slo Eldar Rønning tilbake, og da russeren tapte 20 sekunder på det siste strekket, ja – da så det ut til at Sverige og Norge skulle gjøre opp om gullet.

Men at Tord Asle Gjerdalen, som gikk ut samtidig med Anders Södergren, skulle la seg ta inn så lett på sin etappe – det hadde jeg ikke trodd. Det så, isolert sett, nærmest latterlig ut. Og Emil Hegle Svendsen hadde vel gått fortere? Uansett: Planen var tydeligvis at Gjerdalen skulle ligge i ryggen på svensken uansett. Fordi Petter Northug på sisteetappen ikke bare ville kunne knipe 15-20 sekunder på Finland, Russland og Italia. Han ville også kunne slå alle i spurten.

Sisteetappen ble en ny oppvisning i Petter Northugs genialitet som skiløper. Ikke nok med at han er best på alt – han har i tillegg en X-faktor som få i norsk idrett – ja, også internasjonalt – er i nærheten av.

Hva synes du om showet til Northug?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende