Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett (twitter)johaugBildene av Therese Johaug som danser fra alle konkurrentene – inkludert VM-dronningen Marit Bjørgen – i det perfekte Kollen-været ble nok et stort norsk idrettsminne.

Sterkest for meg står brølet etter målgangen, med norsk flagg i hånden og nesten utmattet, som til de grader utstråler idrettsglede. Fire år etter gjennombruddet i Sapporo har Johaug hatt større suksess enn de fleste som bedriver idrett oppnår i løpet av en hel karriere, men likevel var dagens gull den ultimate belønningen for alle timene i løypa. 22-åringen var ikke før over målstreken før tårene begynte å trille. Der og da var idretten på sitt vakreste.

Samtidig var rammen optimal. Tusenvis av mennesker med norske flagg omkranset løypen, og rapportene tyder på at køkaoset fra forrige lørdag ikke ble gjentatt slik at Kollen-VM viste at de har lært. Med værgudene på deres side i tillegg, var dette Lillehammer-OL 1994 opp av dage – og som vi også ble vant til da med en nordmann øverst på pallen.

Det er få som går mer energisk på ski enn jenta fra Dalsbygda – hjemstedet det for øvrig knapt går et intervju uten at gullvinneren snakker om. Det er ingen tvil om at hennes lette kropp er enklere å dra opp bakkene om kring i den ekstremt tøffe løypen enn tyngre konkurrenters, og en nøkkel for videre Johaug-suksess de kommende årene blir å opprettholde balansen her.

Johaug så ut som en maskin i løypa – men viste seg som høyst menneskelig etter målgang. For det er få som har smilt bredere etter et VM-gull enn 22-åringen. Mens den evige firer Kristin Størmer Steira (5. plass) falt på oppløpet og forsøkte å smile tappert i målområdet, kunne Johaug juble med en ekte kraft man sjelden ser noen overgå på idrettsbanen.

Så er spørsmålet hvor god Johaug kan bli i fremtiden. Enhver spurt mot Bjørgen vil hun tape, og derfor må hun avgjøre fellesstarter som i dag. Med den energien hun viste selv etter at løpet var avgjort i dag, vil det være nesten umulig å stoppe henne.

Tror du Therese Johaug kan overgå Marit Bjørgen som den beste langrennsløperen i årene frem mot OL i 2014?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende