Skrevet av Aslân W.A. Farshchian, sportsjournalist i VG (Twitter)

IMAG0178Det bør i utgangspunktet være ganske enkelt å lage en fotballbørs. I Norge går skalaen fra 1 til 10. Noen bruker 1-6 og andre 0-3. Ryddige og enkle systemer man skulle tro det var vanskelig å tukle noe særlig med.

Men danskene har klart det. De har så til de grader klart det.

Jeg ble først oppmerksom på danskenes nye børs på flyet hjem fra FC København mot Chelsea, og etter at kampen ble en nedtur sett med en norsk sportsjournalists øyne, var børsen en gedigen opptur:

Børsen går fra -03 til 12. Innemellom der har vi karakterene 00, 02, 4, 7 og 10. Altså syv karakterer på en skala fra -03 til 12.

Det er verdt å nevne at skalaen danskene gikk bort fra da de valgte -03 til 12, gikk fra 00-13. Selvsagt ikke uten logiske brister: Den inneholdt ikke 1, 2, 4 og 12.

Nærmest sjokkert over det jeg hadde sett på flyet, viste jeg frem et bilde av den, som jeg hadde tatt med mobilen, til noen kompiser. Det var da jeg ble gjort oppmerksom på at børsen er basert på det danske karaktersystemet.

Jeg måtte til bunns i dette, og sendte en mail til Undervisningsministeriet: “Hei. Jeg har lest en del om deres karaktérsystem, -03 til 12. Det jeg ikke forstår er hvorfor man ikke bare bruker 1-7. Finnes det en god forklaring på dette?”

Jeg fikk denne linken i retur og kan vel ikke si at jeg ble så mye klokere.

Frode Grytten hater alt som har med Danmark og gjøre. Det gjør ikke jeg. Det er i og for seg ikke så mye jeg elsker ved Danmark heller, men jeg hater ikke danske ting. Kanskje Jolly Cola, jeg syntes det var en ufyselig drikk da jeg var der på ferie som liten.

Men mest av alt lar jeg meg fascinere av det danske språket (se for øvrig denne herlige sketsjen fra Ut i vår hage!). Da FCK København kom tilbake og vant mot Brøndby sist helg, ble Ståle Solbakken sitert på at han ga spillerne en “skideballe” i pausen. Sånt er jo gøy, selv når man er 27 år.

Og de må gjerne få holde på tres, fjers og halvfems for min del, selv om jeg må si at seksti, åtti og nitti er mye enklere.

Men den børsen, den må de bare få gjort noe med.

Hva fra Danmark synes du er mest komisk?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende