Av Knut Espen Svegaarden

Det er lett å se på Norge som en dverg i internasjonal fotball. Men faktum er at vi er ganske gode, klima og folketall tatt i betraktning.

Her snakker vi om de siste 20 årene.
Fram til Drillo kom til makten på høsten 1990 var Norge et lag som tok en og annen enkeltseier mot gode nasjoner, men som stort sett endte sist i alle sine kvalifiseringspuljer.

Det er det slutt på. Hvis vi tar med den EM-kvalifiseringen vi er inne i nå, så har Norge gjort det bra i ni av de 10 siste kvalifiseringene. For en ganske liten fotballnasjon er dette svært bra.

På de 10 kvalikene har vi gått til tre sluttspill, vært to ganger i play-off-kamper til mesterskapet, to ganger vært et poeng fra å kvalifisere oss – og en gang blitt dårligste toer, altså det laget som ikke kom til play-off. I tillegg kommer vi til å være med helt inn i den kvalifiseringen som pågår nå, og bli enten nummer en, to eller tre.

Kun én gang på de 10 siste kvalfiseringene har Norge vært svake og sjanseløse, og det var til VM i 2002. Da var vi aldri i nærheten av et sluttspill.
Mer konkret:
Til VM 1994 vant Norge pulja, seedet som nummer fem av seks nasjoner. 23 poeng på 10 kamper. Norge var klare som puljevinnere allerede før den siste kampen – borte mot Tyrkia.

Til EM 1996 ble Norge nummer tre, poenget fra å kvalifisere, mens plassene gikk til Nederland og Tsjekkia. Norge var “inne” helt til den siste kampen, borte mot Nederland.
Til VM 1998 var Norge ubseiret, fløy gjennom puljen sin og kvalifiserte seg med 20 poeng på åtte kamper.
Til EM 2000 trøblet Norge i starten, med sju strake seirer førte Nils Johan Semb til EM med sterke 25 poeng på 10 kamper.

Til VM 2002 gikk det galt. Kun to seirer på åtte kamper og 10 poeng på 10 kamper var en stor skuffelse.
Til EM 2004 sloss Norge med Danmark, tok 14 poeng på åtte kamper, men havnet i play-off mot Spania. Der var Morge sjanseløse.
Til VM 2006 var Norge aldri i nærheten av puljevinner Italia, men var en klar nummer to og havnet på ny i play-off. Den gangen var det Tsjekkia som ble for sterke.

Til EM 2008 var Norge egentlig bare en scoring fra å kvalifisere seg, men Hareides menn havnet poenget bak Tyrkia og Helllas og måtte bli hjemme.
Til VM 2010 startet det altfor dårlig, men tok seg opp såpass at Norge le nummer to i pulja. Dessverre den poengmessig svakeste av samtlige toere. Dermed ingen play-off.

Til EM 2012 har Norge startet bra, men det blir en kamp helt til slutt mellom Portugal, Danmark og Norge om å kvalifisere seg. Poengsummen for nummer to kan her bli såpass høy at det holder til EM-plass.
Siden høsten 1992, det nærmer seg 20 år med kvalik-kamper siden Drillo overtok første gang, har Norge spilt 86 kamper, vunnet 47, spilt 22 uavgjorte og tapt 17. Det gir en seiersprosent på 55 og en tapsprosent på pene 19. Norge har scoret 160 mål og sluppet inn 69, noe som gir nesten to scoringer i snitt pr kamp og 0,8 baklengs pr kamp. Totalt har Norge tatt 163 poeng på de 86 kampene, noe som gir et snitt på 1,9 poeng pr kamp.
Det er mulig Norge burde ha vært i 1-2 sluttspill til i løpet av denne perioden for at alle skulle vært fornøyde, men tallene Norge har siden Drillo kom inn høsten 1990 er uansett svært sterke til en såpass liten fotballnasjon å være.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende