Lørdag braker det endelig løs igjen – og her følger Premier League-tipset til VG Netts sportssjef Øyvind Brenne for årets sesong. trpar6435695-jpgmanc-49(5)
1. Manchester United
Gull i fjor – ser sterke ut nå også, noe spillet mot City i helgen viste. Kortsiktig svekket uten van der Sar og Scholes, men Young er klasse. de Gea fomlet i Community Shield, og er et usikkerhetsmoment i starten. Meget god dekning på de fleste plasser. Nøkkelmannen Rooney går mot toppsesong. Har vinnerkultur, og ledes av en manager som er dyktigst i klassen på det meste.

2. Manchester City Overbevisende tropp + gedigen pengebinge. Hart er en toppkeeper. Har et bra forsvar med Kompany som lederen. de Young og Toure holder verdensklasse på midten. Nesten for godt (!) angrep: Tevez er involvert i halvparten av målene, men skaper maksimalt med støy og kan fortsatt forsivnne. Aguero kan bli en hit, Dzeko og Balotellis talent er udiskutabelt. Men utfordrende med store stjerner på benken til enhver tid. Laget fremstår tidvis fantasiløst og defensivt. Og italieneren Mancini erfarer at flere ting enn Rom ikke ble bygget på en dag.

3. Chelsea Har tittelkvalhong-kong-soccer-bar-239iteter, men virker relativt sett svakere enn på noen år. Ny-manager Villas-Boas (bildet) har gjort kometkarriere og har åpenbart snøring, men er et usikkerhetsmoment.  Lampard og Drogba er fortsatt klasse, men så i fjor ut til å være på vei ned. Viktige Essien ute lenge. Meget bra forsvarsrekke. Torres har scoringer i seg, men har til gode å være på topp på halvannet år.

4. Liverpool Legenden Dalglish hevet laget stort i fjor. Er klart styrket mannskapsmessig. Potensielt optimalt spisspar i Suarez/Carrol. En haug med (like) gode midtbanespillere. Downing smart vingkjøp. PLs kanskje beste keeper i Reina. Gerrard skadeplaget og på vei ned (men fortsatt landslagsklasse). Men et forsvar som er ruskete. Og – i den grad det betyr noe – svake resultater i oppkjøringen.

5. Arsenal Jeg tror Fabregas forsvinner til Barcelona, og tipset er basert på det. Ligaens beste pasningsspiller er essensiell for Arsenal. van Persie er PLs kanskje største målgarantist, men skadeutsatt som få. Ryker Nasri (City) også forutsetter jeg at man erstatter med verdensklasse og ikke en tenåring. Laget som vanlig bedre offensivt enn defensivt, selv om Gibbs erstatter Clichy (City) greit. Szczesny allerede en bedre keeper enn Almunia har vært. Skaderammet tropp før seriestart. Seks år uten titler frustrerer.

6. Tottenham Samme lag som i fjor, med et par spennende unggutter hentet. Viktige Modric kan dog bli solgt -  og van der Vaart må uansett opprettholde nivået fra innledningen sin i fjor hvis Spurs skal klare topp fire. Har på papiret gode spisser, men den store målscoreren uteblir. Ustabilitet i midtforsvaret trekker ned.

7. Everton Bra forsvar og keeper. Målfarlige Cahill er kanskje den viktigste spilleren for sitt lag i ligaen.  Playmaker Arteta skadeplaget og skuffet i fjor. Savner en stabil målscorer på topp. Umulig å se dette laget høyere enn 7. plass – og heller ikke lett å se lag bakfra som skal komme høyere.

8.  Sunderland Bruce er en flink manager. Larssons dødballfot bør gi scoringer selv, og passe Gyan bra. Svekket uten Henderson (Liverpool), og storscorer Bent (til Villa i januar) & Welbeck (tilbake til United) borte siden i fjor. Sliter ofte på bortebane. Har midler til å forsterke.

9. Stoke Fysisk lag med tydelig spillestil som gir mange poeng hjemme. Har i tillegg utviklet spillet noe i form av gode vinger (Etherington&Pennant).  Jones bør være som skapt for å bøtte inn mål som spiss her, og Huth/Shawcross/Upson farlige på dødball. Men den sentrale midtbanens kreativitet imponerer ikke. Og meget svake når det ikke fungerer på bortebane.

10. Aston Villa Fallende kurve de siste årene, men fortsatt et bra lag. Mistet både Downing og Young, hvorav like gode N’Zogbia kun erstatter en av dem. Styrket på keeperplass med Given, men må tette igjen bak etter 59 innslupne i fjor tross etablerte navn i forsvarsrekka. Mangler kreativ midtbanesjef, selv om Ireland var god en gang i tiden. Bent scorer alltid mye. Hurtigtoget Agbonlahor bør våkne igjen i tillegg.

11. Fulham Jols tropp ser solid ut. Men holder veteraner som Murphy, Davies og Schwarzer like høyt nivå enda et år? Nå skadefrie Zamora har gått fra å være keitete klovn til å bli et konstant uromoment. Stabile bak; Riise forsterker på venstrebacken og Hangeland med seks mål i fjor. Dempsey god midtbanespiller. 10626937-jpgwest-bro-462

12. West Bromwich Odemwingie (15 mål, bildet) var en åpenbaring i fjor – må fortsette å putte. Foster en smart keepersignering. Brunt og Mulumbu gode på midten. Forsvaret er rufsete. Hodgson god til å få mye ut av lite.

13. Wolves McCarthy har fått etablert laget, og bør kunne ta et nytt steg i år. Sliter med å score, men har et ok spisspar i Fletcher og Doyle. Johnson fra Birmingham et god midstopperkjøp – det trengs i et forsvar som ofte blir fraløpt. O’Hara, Hunt og Jarvis holder fin PL-klasse på midten.

14. QPR Vant Championship suverent. Oppturen kan fort fortsette i år. Begavede Taraabt kan bli en hit. Har fått inn folk som har Premier League-nivået inne (Dyer, Bothroyd, DJ Campbell). Tynt bakover, men holdt bra stand i fjor.

15. Bolton Beholdt viktige Cahill. Slipper dog nesten alltid inn mål. Midtbanen uten Lee lenge og Holden fra start ser svak ut. Hodesterke Davies et sikkert kort på topp, men tynt rundt ham offensivt. Har lånt seg til suksess på vinteren de siste årene (Wilshere/Sturridge), og må trolig ha inn flere navn for å unngå neglebiting helt til mai.

16. Newcastle Ba et godt spisskjøp i en ellers lam angrepsrekke. Enrique (som dog trolig går til Liverpool) og Coloccini gode spillere bakover, mens det vandrende gule kortet Tiote rydder godt opp foran. Ben Arfa er klasse om han blir frisk. Og Cabaye (Lille) virker spennende. Men tynt ellers. Nøkkelmennene Nolan solgt (West Ham), mens Barton tilsyntelatende er persona non grata på stadion jeg fortsatt omtaler som St. James’ Park. Det har egentlig ikke manager Pardew råd til.

17. Blackburn Pilen peker ned, men kan klare seg på godt midtstopperpar (Samba/Nelsen), bra keeper (Robinson) og med eiere som kan handle ved behov – selv om sommershoppingen har vært meget skuffende. Få målfarlige spillere i en tynn stall her. Nøkkelmannen Dunn skadeutsatt.

18. Norwich 58 innslupne mål på nivå to i fjor, og navnene bak hos Canaries skremmer ingen. Naughton smart lån fra Spurs. Midtbanen har samme problem – gode Championship-spillere som har vist null på toppnivå. Spissen Holt har 45 mål på 84 Norwich-kamper og er nøkkelmannen i kampen om overlevelse. Manager Lambert har ført laget opp to år på rad – det vitner om en dyktig mann.

19. Swansea Få etablerte navn. Tidligere Chelsea-reserve Sinclair og Newcastle-rejecten Routledge plussene på midtbanen, mens nye Graham (har dunket inn mål for Watford) er håpet fremover. Opp via playoff, og ønsker å spille underholdende fotball. Kan fort få det som Burnley&Blackpool; rykket ned etter sprudlende start.

20. Wigan Alcaraz og Figueroa er levelige forsvarere, og foran pleier Rodallega å putte greit med mål. Men ellers ser det svært tynt ut etter salget av N’Zogbia. Moses må skinne foran de glisne tribunene på DW Stadium. Har overlevd så vidt flere ganger. Det skjer ikke nå – tross optimalt kampprogram i begynnelsen.

Hva tror du? Kom med dine vurderinger i kommentarfeltet under!

@vgnettbrenne99

Tips oss hvis dette innlegget er upassende