Av Øyvind Brenne, sportssjef i VG Nett i Daegu.

bolt-thuv

Her skjer den helt åpenbare tjuvstarten. Fra presseplassen 120 meter unna var det lett å se Usain Bolt starte 100-meteren før alle andre. Sekundet senere var VMs største stjerne utvist. Sjokket var et faktum.

Regelen, som sier at enhver elektronisk oppdaget tjuvstart belønnes med direkte rødt kort, er relativt ny, og er innført av flere og isolert sett gode grunner:

* En for tidlig start er per definisjon et forsøk på juks, og skal dermed straffes.

* En løpers tjuvstart ødelegger konsentrasjonen for de andre i feltet.

* En rutinert løper kan i teorien spekulere på å ta en tjuvstart for å psyke ut konkurrentene.

* Og publikum foran TV-skjermen og på stadion får dårlig underholdning av løp som må startes igjen og igjen. I tillegg blir tidsskjemaet potensielt ødelagt, hvilket er upassende på direktesendt fjernsyn.

Konsekvensen av Bolts miss i går flytter imidlertid teori over til praksis – og som man i politikken jevnlig erfarer, så kan realiteten endre alt. Internasjonale størrelser, som eks. sprint-mester Ato Bolden, var i går kveld klare på at regelen må endres, og fikk støtte av flere. Men ikke alle er enige – Michael Johnson sier på TV fra Daegu i dag at sprintere bør klare å vente på startskuddet.bolt-blogg

Faktum er i alle fall at det gjeveste VM-gullet av dem alle gikk til en Yohan Blake etter å ha vunnet finalen alle vil huske som den der Bolt ble fjernet. TV-seere og publikum følte seg snytt, og superstjernen selv var åpentbart svært misførnøyd. På startstrek til slutt stod ingen av de ni raskeste i verden i år. Antiklimaksens finale ble understreket for meg da jeg hørte funksjonærene på stadion invitere til pressekonferanse med gullvinneren en drøy time etter løpet i går. Hvem bryr seg om ham nå? tenkte jeg – og småløp opp til til pressetribunen for å rapportere om Bolts aktiviteter etter diskvalifikasjonen.

Her i Daegu snakker pressefolk allerede om at man tror det internasjonale friidrettsforbundet kommer til å fjerne regelen før uken er over – selv om de offisielt melder noe annet i dag. Samtidig er det ingen tvil om at regelen er lik for alle, og at en av idrettens mest fascinerende sider er utslaget ekstrem spenning kan få når det gjelder som mest. Det var ikke tilfeldig at Zinedine Zidane skallet ned Marco Materazzi i akkurat en VM-finale. Eller at det var akkurat i går Bolt tjuvstartet.

Men hva synes du bør gjelde?

Skal man opprettholde dagens nulltoleranse?

En ubegrenset lov til å tjuvstarte må vel være helt uaktuell?

Skal alle få lov til én tjuvstart hver? I så fall risikerer man åtte seige tjuvstarter per heat.

Skal én tjuvstart i feltet tillates, men at nestemann ryker ut uansett? To tjuvstarter – og så rett ut?

Eller skal man innføre et manuelt system som ser hvor grov tjuvstarten var?

@vgnettbrenne99

Tips oss hvis dette innlegget er upassende